Phillips Academy

Snyder Center

Andover, Massachusetts

Project Info
Phillips Academy
Andover, Massachusetts

Size: 97,300 square feet
LEED Platinum, designed to achieve Net-Zero Energy

Designing a net-zero energy building requires planning and strategic synergies. The Snyder Center – a 100,000 SF multi-sport field house under construction at Phillips Academy in Andover, MA – is a perfect example. The project, which includes an indoor practice space, a 200-meter competition track meeting NCAA standards, a 12-court squash center with an exhibition court, recreation space, spectator accommodations, and meeting spaces, incorporates passive and active strategies along with strategic siting to be a Net Zero energy facility.

Perkins+Will identified the site for the Snyder Center as part of the Athletic Facilities Master Plan allowing for a strategic relationship to the adjacent ice arena facility, which also needed systems upgrades. The design team proposed pairing the mechanical systems of the two projects in order to take advantage of synergies between the systems for each. By linking the buildings thermally, the new field house can utilize the waste heat from the ice making process, resulting in a 50% energy savings compared to code baseline. The strategy also allows for the transfer of cooling capacity from the rink’s central plant to cool the field house during major events, something that would not have been in the budget had the buildings been separated. That approach, coupled with the optimization of the solar orientation of the building to allow for a large PV array on the roof, resulted in the ability to achieve Net-Zero Energy.

Type