Texas A&M University, Memorial Student Center

College Station, Texas

The Memorial Student Center plays an important role at Texas A&M University. The Center is both a cherished memorial dedicated to fallen “Aggie” soldiers and a center of student activities on the College Station campus.

Perkins+Will began this project with a feasibility study and master plan that assessed the existing 100,000 square foot (9,290 square meter) MSC, 275,000 square foot (25,548 square meter) renovation, and its building systems, developed programming, planning, and design concepts, and forecasted construction costs and schedules. Our process built consensus among a variety of students, former Aggies, faculty, and university administrators.

The rejuvenated MSC symbolizes Aggie traditions and embodies Texas A&M history and culture. Our substantial renovation and addition fully complements the original 1951 building. The site plan embraces the university’s campus plan, transforming an adjacent street into a highly active pedestrian mall. Increased indoor/outdoor connections, extensive interior daylighting, and a palette of natural materials have enhanced the sense of community and increased student activity throughout the MSC. The completed building provides areas for lounges, a ballroom, a bookstore, dining, activities, programs, galleries, and a 24/7 student activity area.

Project Info
Texas A&M University, Memorial Student Center
College Station, Texas
Completion Date: 2012
Square Footage: 100,000 New; 275,000 Renovation

The Memorial Student Center plays an important role at Texas A&M University. The Center is both a cherished memorial dedicated to fallen “Aggie” soldiers and a center of student activities on the College Station campus.

Perkins+Will began this project with a feasibility study and master plan that assessed the existing 100,000 square foot (9,290 square meter) MSC, 275,000 square foot (25,548 square meter) renovation, and its building systems, developed programming, planning, and design concepts, and forecasted construction costs and schedules. Our process built consensus among a variety of students, former Aggies, faculty, and university administrators.

The rejuvenated MSC symbolizes Aggie traditions and embodies Texas A&M history and culture. Our substantial renovation and addition fully complements the original 1951 building. The site plan embraces the university’s campus plan, transforming an adjacent street into a highly active pedestrian mall. Increased indoor/outdoor connections, extensive interior daylighting, and a palette of natural materials have enhanced the sense of community and increased student activity throughout the MSC. The completed building provides areas for lounges, a ballroom, a bookstore, dining, activities, programs, galleries, and a 24/7 student activity area.

Type

Service