Lucile Packard Children's Hospital Stanford

Stanford Children's Health

Palo Alto, California

Project Info
Lucile Packard Children's Hospital Stanford
Palo Alto, California
Completion Date: 2017
Square Footage: 521,000

Perkins+Will is leading the architectural and interior design for a 521,000 square foot (48,400 square meter) addition to the existing Lucile Packard Children’s Hospital on the Stanford University Medical Center campus. The master plan was developed by KPF, and HGA Architects is the architect of record. The addition includes 104 new private acute and 96 critical care pediatric beds, extensive new surgical and diagnostic services, a below-grade parking structure, a new main entrance, and public amenities, as well as three new multi-use outdoor garden spaces that link the addition to the existing hospital, already known for its multiple landscaped courtyard spaces. It is scheduled for completion in summer 2017.

The goal is to provide a unique, dedicated pediatric entrance and lobby, separate from the Johnson Center for Women and Newborn Care, which is also part of the children’s hospital and will expand into the existing building, allowing the existing entry to be repurposed for the women’s center and NICU visitors.

The 6-story structure features a central circulation and utility spine that services two largely identical 4-story inpatient towers atop a 2-story diagnostic and treatment podium. The towers are asymmetrically arranged to ensure that no patient rooms have views into other rooms. A centralized series of lounges, patient dining areas, consultation rooms, and playrooms overlook the gardens and site. The lower diagnostic floor seamlessly connects expanded surgery and imaging to existing facilities, while the upper podium level, which aligns with the existing entrance, includes a café, gift shop, chapel, and cafeteria spaces arrayed around a 1.5-acre garden space (above the OR suite).

Throughout the building, children are invited to interact with environmental displays and a variety of artwork that are themed around the eco-regions of California. Each patient room includes a planter box outside the window, bringing nature close to the bedside.

The building is the first hospital in California to collect and condense rainwater in a large cistern to provide year-round landscape irrigation without relying on overstressed potable water resources. It is also the first hospital in California to include displacement ventilation systems in patient rooms and features a highly developed fixed exterior solar shading system to prevent heat gain. Additional features include windows in all staff offices and terraces on each nursing unit for patients and staff to enjoy.