1 Bishopsgate

London, United Kingdom

Project Info
1 Bishopsgate
London, United Kingdom
Completion Date: 2010
Square Footage: 50,000
Ska Rating Gold

Awards:
Finalist, Projects up to 2,000m2, 2012
BCO Award

Finalist, Recycled and Refurbished Workplace, 2012
BCO Award

Liverpool Victoria, a leading asset management firm, sought to upgrade 50,000 square feet of a modern office block behind a listed facade across basement, to office Levels 1-4 for multiple tenancies, refurbished to ‘enhanced’ Cat A.

The office spaces have been designed to provide a state-of-the-art, contemporary set of spaces for multiple tenants, each floor offering ‘Mayfair’ quality in the city of London. Natural light has been maximised wherever possible, especially on the fourth floor that had very little natural daylight. Ceiling grid and services layout were set to almost totally avoid any form of retrofit once occupiers start their fit outs. Facilities were incorporated into the base build services that have been to exceed BCO and Ska Rating guidelines and to sustain typical occupier level of needs, future capacity, and increased resilience. All water and energy consuming plant fixtures and fittings were specified specifically for their low flow or energy efficient qualities complying with all ECA ETL and WTL criteria.

The retail spaces were returned to shell including structural modifications to allow more natural daylight to mezzanine level, while retaining the architectural features of the facade and planned future space for all services including potential extract for cafe/restaurant.

The building has a Grade II listed facade dating from the late 19th century. As part of the project, a central entrance to the building, which had been previously closed, was reinstated bringing the facade closer to its original appearance. This was part of a strategy to attract tenants through improvements to the specifications and appearance of the building that included the new reception space for the multiple-tenancy office floor and the dedicated central entrance for the retail unit. The existing architectural features, being were seen to be key to the philosophy of sustainability, taking a listed façade and providing high quality, modern and sustainable office accommodation behind .

This was the first project in the UK to be commissioned, designed, and delivered to achieve a Gold Ska Rating. Although BREEAM was considered and a ‘Very Good’ easily achievable, Ska Rating allowed the team to identify levels of environmental good practice directly relevant to project scope that would have otherwise gone unrecognised under BREEAM. Some of the statistics include achieving 33% CO ² saving, 31% energy saving, and over 99% of refurbished waste being diverted from landfill and adding in cycle storage and changing facilities.