Google, Athens

Athens, Greece

Project Info
Google, Athens
Athens, Greece
Completion Date: 2012
Square Footage: 10,000

Google’s new 10,000sqft premises in Athens provides a versatile and vibrant workplace for up to 30 ’Googlers’. The space was delivered by Perkins+Will with the local support of architect partners Fluid Architects.

The brief was to create a ‘domestic industrial space’, a reference to Google’s history. This led to an interior design which is urban, raw, witty, functional, and which uses simple materials in innovative forms and combinations. Exposed ceilings, mechanical ducts, suspended lights and cement floors are juxtaposed with homely touches such as a family photo wall and soft furnishings.

Key to their requirements was the flexibility to evolve and adapt to continuous changes in personnel and team activities with minimal impact to adjacent work areas. This has been achieved by giving staff control over their own workspace and surroundings with flexible walls and a variety of furniture. The space also provides places for collaboration and interaction, including meeting areas for up to 20 people, communal break out areas, a café/kitchen and games area. Tools such as writable and magnetic walls, and blackboards aid creativity.

Google’s brand is represented throughout, for example, with custom-made lights painted in corporate colours, but so is Greek culture, thanks to the incorporation of 50s and 60s Greek film posters in meeting rooms and quiet phone booths, which themselves take inspiration from traditional newsagent kiosks (periptero). The café too is a take on a traditional Greek kitchen with a modern twist.

Their design philosophy is centred on the principle that great results can be achieved through a creative and collaborative design process. Therefore, we engaged the staff throughout to make sure that the space suited their needs.
Environmental factors were also taken into account, in the choice of materials and incorporation of elements to help ensure recycling and energy saving.