Audit Commission

Various, United Kingdom

Project Info
Audit Commission
Various, United Kingdom
Completion date: 2011

Perkins+Will were appointed in 2008 to undertake a thorough analysis of the staff and office utilisation at their HQ building at Millbank and then to develop a desk sharing model to redesign the office to support the “New Ways of Working”. The flexible working environment was developed using Millbank as the benchmark and the solution was rolled out across their estates over 40 buildings and locations.

Our research revealed that the Audit Commission was using only 55% (on average) of its office space. With the Government’s drive to improve property efficiency’s this needed to improve. Eight managers occupied 12% of the space in individual offices and 20% was occupied by filing cabinets with 4.7 linear metres allocated to each employee. The use of larger, traditional style office furniture meant that there was a space allocation of 13.6sqm NIA per person.

The “New Ways of Working” model, specific to the Commission, had over 90% of the population sharing workspace. The offices have a variety of spaces that the staff could choose to work in. This resulted in a 30% reduction of space. As sustainability was always at the top of the Commission’s agenda, reusing existing furniture and materials on projects was always considered.