A1/A2, CB1, Cambridge

Brookgate Ltd.

Cambridge, UK

Part of CB1, the new city quarter in Cambridge, and directly opposite Cambridge Station, One Station Square is a six-storey building providing 129,000ft2 net of Grade A office accommodation in large, open floorplates, with generous reception zones and top floor terraces. The entire breadth of the ground floor facing the square is retail space, with 12,000ft2 of food, beverage and convenience shopping. The basement houses 92 car parking spaces, five of which are disabled, plus 558 basement cycle parking, showers, toilets and changing facilities.

The scheme is in a prominent position, located in the Cambridge Central Conservation Area and is the first building seen by visitors emerging from the station. The architecture therefore responds to the historic context of Station Square and the broader architectural influences of Cambridge’s built environment, giving a modern interpretation of the classic tripartite arrangement to create a high quality contemporary building that frames the western edge of Station Square.

Energy efficiency has been a key driver for the project, which is expected to achieve BREEAM Excellent. The energy strategy developed by Hilson Moran is based on passive design measures – including high performance facades, maximising natural daylight and low energy lighting which all contribute towards an exemplary low energy building. Recycled materials are to be used wherever possible or materials have been selected for low maintenance and a long life span.

CB1 gained planning approval in June 2013.

Project Info
A1/A2, CB1, Cambridge
Cambridge, UK
Square Footage: 200,000

Part of CB1, the new city quarter in Cambridge, and directly opposite Cambridge Station, One Station Square is a six-storey building providing 129,000ft2 net of Grade A office accommodation in large, open floorplates, with generous reception zones and top floor terraces. The entire breadth of the ground floor facing the square is retail space, with 12,000ft2 of food, beverage and convenience shopping. The basement houses 92 car parking spaces, five of which are disabled, plus 558 basement cycle parking, showers, toilets and changing facilities.

The scheme is in a prominent position, located in the Cambridge Central Conservation Area and is the first building seen by visitors emerging from the station. The architecture therefore responds to the historic context of Station Square and the broader architectural influences of Cambridge’s built environment, giving a modern interpretation of the classic tripartite arrangement to create a high quality contemporary building that frames the western edge of Station Square.

Energy efficiency has been a key driver for the project, which is expected to achieve BREEAM Excellent. The energy strategy developed by Hilson Moran is based on passive design measures – including high performance facades, maximising natural daylight and low energy lighting which all contribute towards an exemplary low energy building. Recycled materials are to be used wherever possible or materials have been selected for low maintenance and a long life span.

CB1 gained planning approval in June 2013.

News + Media